Wie nooit tevreden is met een behaald resultaat, behaalt nooit resultaat.

Archief

Nieuw in archief | Artikel overzicht
A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z |

2011-05-29

De samenhang tussen de werking van de achterhand en de voorhand!                  29 mei 2011

Een paard dat overbogen (een te hoge hoofd/hals houding of een te diepe hoofd/halshouding), is altijd beperkt in de beweging van zijn achterbenen waardoor de zijgangen, het laterale werk extra moeilijk worden.

De instelling van de voorhand moet altijd in balans zijn met de werking van de achterhand en omgekeerd.

De rug vormt de verbinding tussen deze beiden. Het slaat als het ware een brug tussen de voor- en achterbenen.

Wanneer de voorhand te hoog is ingesteld, wordt de bespiering van de rug kort en de bespiering van de buik en onderhals lang. De rug zakt als het ware naar beneden. Hierdoor kantelt het bekken naar achteren, waardoor de achterbenen niet meer voorwaarts naar het zwaartepunt kunnen grijpen. Er ontstaat een soort "hangmat". 

 

 

 


Wanneer het paard te diep is ingesteld, kan de achterhand evenmin nog worden ondergebracht.

Door de overstrekking van de bespiering in de hals en het gewicht dat voor een groot deel op de voorbenen komt, kan het bekken niet meer gekanteld worden. Hierdoor kan het heupgewricht zich niet voldoende sluiten en kan de achterhand niet zakken. De achterbenen bewegen zich naar achteren.

De positie van het hoofd en de hals wordt dus bepaald door de werking van de achterhand, welke weer bepaald wordt door de draagkracht van de achterbenen

Deze kracht bepaald de mate van oprichting van de voorhand. en bepaald dus de hoofd/halspositie. De rug fungeert hierbij als een soort hefboom, die de eerste borstwervel lift.

De hand kan dit nooit afdwingen!

Netzo min als men het gewicht kan beïnvloeden door de naald van de weegschaal handmatig te verschuiven, kan men met de hand de positie van het hoofd en de hals bepalen.

 

 



Alleen door te werken aan de souplesse en kracht van de achterbenen (het gewicht) kan men de vorm en positie van de voorhand bepalen (de naald).

 

2013-03-09

Wordt één met je paard, als de centauer!

13 maart 2013

De uiteindelijke bedoeling is dat de ruiter zich één voelt met het paard, samensmelt met het paard. De ruiter zit niet meer op het paard maar hij zit vast aan zijn paard  en kan de benen bewegen alsof het zijn eigen benen zijn.

Op die manier kan je je paard besturen via de kleinste hulpen.

Om dit te bereiken, is het noodzakelijk dat de ruiter zich volledig kan ontspannen in zijn spieren en gewrichten, zodat hij alle bewegingen, versnellingen of vertragingen, kan volgen, zonder dat hij zich hoeft vast te houden aan teugels of hoeft te klemmen met de benen.

Alle lichaamsdelen moeten zich onafhankelijk van elkaar kunnen ontspannen, onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen en hun eigen ding kunnen doen, zodat ze te samen harmonieus kunnen samenwerken.

De opleiding van de ruiters bij de Spaanse Rijkschool gestond o.a. uit twee jaar zitles aan de longe, waarbij ze veel gymnastiekoefeningen moesten doen, om een dergelijke onafhankelijke zit te ontwikkelen.

Zitlessen zijn nog steeds erg belangrijk om een goede ruiter te worden. Ook voor ruiters die al jaren rijden, zijn zitlessen op zijn tijd erg waardevol.

Ook bij Klassiek Paardrijden kunt u terecht voor dergelijke zitlessen.
Meer informatie hierover vind je onder: Zitlessen

 

2011-06-28

De eerste training van Sander op 4 april 2011!

Het doel van deze eerste training was een eerste kennismaking tijdens het werk en observeren hoe hij beweegt op dit moment.

BEVINDINGEN

Algemeen:
Sander stelt zich makkelijk open voor de nieuwe aanpak van trainen. Soms begreep hij echter nog niet helemaal wat er van hem gevraagd werd. Maar de beloningssnoepjes slaan goed aan. Hij is erg werkwillend en tegemoetkomend.

Sander maakt zijn rug graag hol. Hij kan plotseling zijn neus richting de sterren bewegen.

Lateraal
In stilstand:
Sander is een linksgebogen paard. Dit wordt duidelijk zichtbaar tijdens de oefening in stilstand. Inbuigen naar links gaat redelijk makkelijk, maar naar rechts inbuigen resulteert in het wegdraaien van de achterhand naar links.
Om enigszins te kunnen inbuigen naar rechts, zie je duidelijk dat Sander zijn gewicht van zijn rechtervoorbeen over moet brengen naar zijn linkervoorbeen.

In beweging
Op de volte linksom gaat alles redelijk soepel. Sander geeft je de stelling en kan zijn lijf buigen, zodat zijn linkerachterbeen naar het zwaartepunt kan stappen en hij redelijk in balans op de volte kan lopen in stap.

Naar rechts wordt het een stuk lastiger. Zijn rechterheup komt nauwelijks naar voren bij het vragen van de stelling. Hierdoor kan hij niet over zijn rechterachterbeen balanceren en raakt hij uit balans. Door het gebrek aan lengtebuiging, valt hij als het ware door de wending in plaats van dat hij buigt. Met als gevolg dat hij met zijn rechterschouder naar je toevalt en de cirkel steeds kleiner dreigt te worden.

Op de rechte lijn plaatst Sander bij voorkeur zijn linkerachterbeen naast de massa. Rechtsom valt hij op zijn rechterschouder naar je toe.

Horizontaal
In stilstand
Het hoofd voorwaarts neerwaarts brengen lijkt niet eenvoudig.
Hij spant zijn rugspieren aan, door mentale spanning of fysieke spanning in de bovenlijnbespiering.
Zodra hij het hoofd enigszins laat zakken, doet hij eigenlijk vanzelf een stap naar voren.

In beweging
Sander loopt duidelijk met meer gewicht op de voorhand. Dit voel je duidelijk door de druk in je hand. Hij wordt zwaar in je hand. Vooral in draf is dit goed merkbaar.

Diagonaal
In stilstand is er van de diagonale scheefheid weinig te merken.

In beweging:
Door de laterale scheefheid naar links duwt Sander zijn gewicht vanaf zijn linkerachterbeen naar zijn rechtervoorbeen. Hierdoor komt hij met name rechtsom naar je toevallen.
Linksom valt hij over de buitenschouder, maar niet enorm.

Aan de longe komt dit nog duidelijker aan het licht.

Verticaal
In stilstand
Sander staat in stilstand niet overduidelijk zichtbaar meer op links of op rechts. Maar zodra je hem probeert te buigen, zie je dat hij zijn gewicht over moet brengen naar het andere voorbeen. Dit is met name bij de buiging naar rechts.

In beweging
Zodra we de volte op gaan, merk je dat Sander zich vooral rechtsom verticaal scheef legt en als een "plank" door de bocht gaat, waardoor hij verticaal scheef komt te staan.

Conclusie:

  • natuurlijke laterale buiging naar links
  • linkerachterbeen is meer stuwend dan rechterachterbeen
  • hij valt op over de rechterschouder
  • meer gewicht op de voorhand

Trainingsdoel
De komende weken gaan we werken aan de lengtebuiging van Sander. Door hem te rekken en te strekken naar beide zijden, zal het voor hem makkelijker worden te buigen naar beide zijden.
Hierdoor kan zijn binnenachterbeen beter naar het zwaartepunt stappen, waardoor hij meer in balans zal komen.

Als gevolg van het vergroten van zijn balans en het rekken van de bespiering aan de buitenzijde (dus ook zijn buitenste rugspier), zal hij zich makkelijker kunnen ontspannen, waardoor hij met zijn hoofd vanzelf voorwaarts neerwaarts komt.

Hoe gaan we dit doen?

Werk aan de hand
De komende weken zal ik Sander aan de hand trainen in stap, waarbij de nadruk zal liggen op het verbeteren van de LVO.
Dit zal ik doen door de volgende oefeningen successievelijk in de komende weken aan te bieden:

  • de volte
  • de schoudervoor
  • de schouderbinnenwaarts
  • de travers
  • de renvers
  • het appuyement
  • de werkpirouette

Longeren
Daarnaast zal ik Sander gaan longeren. De lengte van de longe wordt, naarmate de lengtebuiging en de balans en daarmee de zelfhouding van Sander verbeterd, steeds verder verlengd.

Wordt vervolgd!

2013-11-05

Sander of Lisanderal!

4 november 2013

Tien weken geleden had ik niet kunnen vermoeden dat vrijdag 1 november Sander een nieuw baasje zou krijgen. Maar alles gebeurt met een reden.

Sinds Anika stage loopt bij Klassiek Paardrijden is zij verliefd op Sander. Tijdens deze stageperiode werd mij steeds duidelijker dat zij niet voor niets op mijn pad was gekomen.

Sander, een geweldig lief en vriendelijk paard, kwam 2,5 jaar geleden totaal onverwacht en ongepland bij mij. In deze tijd veranderde hij van een gesloten, afstandelijk paard naar een enorm mensgericht paard, die altijd bij je wil zijn en met je mee wil.

Zodra ik op stal kwam stond hij me al op te wachten (hij herkende de auto waarschijnlijk). Doordat ik niet zoveel tijd heb, kon ik hem niet altijd die aandacht en liefde geven waar hij behoefte aan heeft en waar hij recht op heeft.

Anika, mijn stagiaire, was direct gecharmeerd van hem en langzaam begon er iets te dagen.

Door een wonderlijke ervaring tijdens de NLP-opleiding, die ik volg, kreeg ik een bijzonder verhelderend inzicht. Het was goed zo, ik had hem gegeven wat hij nodig had, ruimte om te zijn wie hij is. Door nu mijn eigen ego aan de kant te zetten en hem los te laten, kreeg hij de ruimte om de perfecte leermeerster voor Anika te worden en te ontvangen wat hij het liefste wil, veel aandacht en liefde!

Hoe moeilijk dit ook is, diep van binnen weet ik dat dit de beste beslissing is voor ons beiden.
Gelukkig zal ik Sander nog geregeld zien, tijdens de lessen.

Bedankt Sander voor de fijne tijd samen, je super bereidwillige inzet als lespaard, je openheid en vriendelijkheid.

Sander en  Anika, wordt samen heel gelukkig en geniet van elkaar! 

 

2011-04-22

Sander en Unity - twee nieuwe paarden bij Klassiek Paardrijden                    
1 april 2011

Sinds 2 april heeft Klassiek Paardrijden twee nieuwe paarden erbij, Unity en Sander.

Klassiek Paardrijden is enorm blij met deze twee nieuwe zwarte schoonheden.

Beide paarden zullen verder geschoold worden in de Klassieke Rijkunst en het Rechtrichten.
Regelmatig zult u nieuwe filmpjes en verslagen over hen aantreffen, zodat u hun ontwikkeling kan blijven volgen.

2011-06-29

Sander van de ijzers af!

Op 23 juni 2011 heb ik Sander van de ijzers af laten halen.
Hij was nodig aan een hoefsmidbeurt toe, maar omdat ik hem van de ijzers af wilde halen, had ik extra lang gewacht, zodat zijn hoeven lang genoeg zouden zijn om blootvoets, zonder overmatige gevoeligheid, mee te kunnen bewegen.

Van de vorige eigenares had ik begrepen, dat Sander bij de hoefsmid erg veel last had van spanning.  Zo erg zelfs dat ze hem elke keer bij het beslaan moest cederen, omdat hij onverwachts uit kon halen met zijn benen.

Bij de jaarlijkse controle van de paarden op 25 mei 2011 door Steffi van der Laarse, had ik Steffi daarom gevraagd of ze misschien iets kon vinden, wat de oorzaak kon zijn van dit gedrag.
Het enige wat ze kon vertellen was dat hij rechtsachter beperkt was in de beweging vanuit de knie/heup naar voren omhoog.
Haar advies was het been (de benen) tijdens het bekappen niet te hoog op te tillen en tussendoor even te laten ontspannen.

Met deze informatie was het op 23 juni dan zover om hem van de ijzers af te halen.

De hoefsmid had ik van te voren goed op de hoogte gesteld van de mogelijke problematiek van dit paard.
Gelukkig wilde ze het toch proberen om Sander zonder cedatie van de ijzers te halen en te bekappen.

We hielden de signalen van spanning goed in de gaten en zo was binnen een half uur Sander zonder problemen van zijn ijzers af en was hij bekapt.

Een beetje onwennig liep hij weer mee naar de wei, maar tot op heden loopt hij prima zonder ijzers.
De komende tijd zal het wel gaan brokkelen door de nagelgaten die nog uit moeten groeien, maar ik ben super blij dat we zonder cedatie Sander hebben kunnen bekappen.

2011-06-12

Schouderbinnenwaarts, travers en  renvers.
6 juni 2011

 

 

Bovenstaande oefeningen zijn laterale oefeningen (zijgangen) die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Deze oefeningen vullen elkaar op een zeer positieve manier aan.

Het doel van de zijgangen in het algemeen, is het verbeteren van:

  • de lengtebuiging
  • de schoudervrijheid
  • de balans
  • de souplesse
  • de buigzaamheid van het binnenachterbeen
  • de buigzaamheid van het binnenheupgewricht
  • de draagkracht
  • de rechtgerichtheid
  • de aanleuning aan de buitenteugel
  • de coördinatie
  • het aan de hulpen zijn
  • de verzameling/oprichting

In het kort gezegd

  • De schouderbinnenwaarts is de oefening waarmee we het binnenachterbeen kunnen trainen, zodat het soepeler, buigzamer en sterker wordt. 
  • De travers is de oefening die het buitenachterbeen van het paard traint. Waarbij dit achterbeen soepeler, buigzamer en sterker wordt.
  • De renvers is net als de travers een oefening waarmee we het buitenachterbeen van het paard kunnen trainen. Daarnaast draagt deze oefening bij aan het vergroten van de zelfhouding en balans van het paard, omdat het paard niet direct op de wand kan leunen met zijn schouder.

We kunnen dus stellen dat het paard als het ware 4 achterbenen heeft, nl. 2 binnenachterbenen en 2 buitenachterbenen



1 Linkerachterbeen als binnenachterbeen 

2 Rechterachterbeen als buitenachterbeen

 3 Linkerachterbeen als buitenachterbeen

 4 Rechterachterbeen als binnenachterbeen

 

Onderstaand een vergelijking van deze drie oefeningen op de linkerhand.  

achterhand bij de wand

rechterbuiging   

linkerachterbeen treedt onder 

kijkt in de rijrichting  

buitenachterbeen treedt onder

binnenschouder meer vrijheid
buitenbenen treden voorlangs de binnenvoorbenen              

achterhand bij de wand
linkerbuiging 
linkerachterbeen treedt onder
kijkt tegengesteld aan de rijrichting
binnenachterbeen treedt onder
buitenschouder meer vrijheid
binnenbenen treden voorlangs de buitenbenen       

schouders bij de wand linkerbuiging
rechterachterbeen treedt onder
kijkt in de rijrichting
buitenachterbeen treedt onder
binnenschouder meer vrijheid
buitenbenen treden voorlangs de binnenbenen

Voor meer informatie omtrent deze oefeningen kunt u kijken onder De Dressuuroefeningen 

 

2011-05-24

SOEPEL EN IN BALANS!

Een goede oefening voor paard en ruiter is het rijden van voltes van ca. 7 meter in de vorm van serpetines met een ontspannen teugel.

  • Op cirkel 1 vraagt men de benodigde lengtebuiging naar links en brengt men het paard in balans door het paard recht te richten.
  • Bij het verlaten van volte 1 naar volte 2 komt men door het "risicogebied". Het "risico" bestaat hier uit het verliezen van de balans, doordat men van de linker naar de rechter buiging moet wisselen.
    Idem voor het wisselen van volte 2 naar 3 etc.
  • In het "risicogebied" mag de nageeflijkheid van het paard dus niet verloren gaan en moet het paard de ruiterhand blijven volgen met een voorwaarts neerwaartse tendens (naar de hand toe blijven).

Doel van de oefening:

  • maakt het paard soepel
  • goede balansoefening voor het paard
  • goede balansoefening voor de ruiter
  • goed leren timen en doseren van de hulpen
  • brengt het paard goed aan de hulpen
  • vergroot concentratie en bewustwording van paard en ruiter
  • vergroot de coördinatie van zowel paard als ruiter.

Wanneer men voelt dat de balans van het paard niet in orde is vlak voor het wisselen van volte, rijdt de volte dan nog een keer door en herstel de balans, zodat men zo vloeiend mogelijk de volgende volte op kan.

Tips

  • Pas de grote van de voltes aan het niveau van africhting van uw paard aan.
  • Deze oefening is in stap al een hele uitdaging. Oefen deze oefening pas in draf als de stap geen problemen meer geeft.

 

2013-09-03

Spanning of Stress!

3 september 2013

Naar aanleiding van onze demonstratie op de MH-dagen 2013, kwam er een interessante vraag over het staartzwiepen gerelateerd aan stress.

We weten inmiddels allemaal dat stress ongezond is voor een levend wezen.

Zeker voor het paard, dat enorm sensibel is, is stress dus een belangrijk element, waar we rekening mee moeten houden tijdens onze omgang en training.

Staartzwiepen kan een indicator zijn voor de aanwezigheid van stress.
Maar is het spanning of is het stress?

Mijns inziens is er een onderscheid te maken tussen stress en spanning.

Stress kan je zien als spanning niet meer stopt en waardoor men als het ware "overspannen" raakt.

Spanning is meer een moment van "aanspanning". Dit kan fysiek en/of mentaal zijn. Als deze spanning te lang aanhoudt of de momenten van spanning volgen elkaar te snel op, ontstaat er stress, een overspanning.

      

Terwijl stress kan leiden tot het verliezen van het overzicht en de controle, kan (de juiste mate van) spanning juist leiden tot het behouden van het overzicht en controle en een topprestatie!

 

      

Net als bij mensen is er soms een "gezonde" hoeveelheid stress (ik noem dit dus liever spanning) nodig om tot een prestatie te komen. Als er dingen moelijk (b.v. een nieuwe oefening) zijn of onbekend en dus spannend (b.v. een nieuwe omgeving), dan hebben we te maken met spanning.
Dit hoeft dus niet verkeerd te zijn. Een klein beetje spanning is nodig om bijvoorbeeld heel alert en snel te kunnen reageren. Het is een gezonde en zelfs noodzakelijke hoeveelheid spanning!

We moeten natuurlijk in de gaten houden dat na een moment van spanning er ook weer een moment van ontspanning volgt, zodat het paard niet "overspannen"  of "gestresst" raakt.

Bovendien is het zinnig je af te vragen wat de oorzaak is ?
In het geval van het staartzwiepen kan je je afvragen of het de moeilijke oefening is (die misschien nog niet bevestigd is)? Of is het de vreemde omgeving waarin het paard zich bevindt?

Een goede trainer kent zijn paard en is capabel om de momenten van spanning op het juiste moment weer af te laten vloeien naar ontspanning.

Net als bij ieder mens is er verschil in hoe men spanning uit. Sommige paarden zullen gaan tandenknarsen, anderen zwiepen met hun staart  en er zijn ook paarden die de spanning binnen houden en totaal relaxed lijken.

Dus essentieel is dat je je paard kent en dat je weet hoe hij reageert en omgaat met spanning, zodat je weet wanneer je moet stoppen. Zolang de balans tussen spanning en ontspanning in orde is, is er niets aan de hand!En kan het juist zijn vruchten afwerpen.

2013-03-26

Stage bij Klassiek Paardrijden!

26 maart 2013

Klassiek Paardrijden heeft weer een stageplek vrij voor de dinsdag en donderdag.

Lijkt het je leuk om minimaal twee dagen per week je bezig te houden met het verzorgen en trainen van paarden in het Rechtrichten en de Klassieke Rijkunst, dan is dit je mogelijkheid.

Wat kan je verwachten?

De stagedagen starten om 09.00 uur. In de ochtend en begin van de middag help je mee met het verzorgen, poetsen en rijklaar maken van de zes paarden, die getraind moeten worden.

Vanaf ca. 14.00 uur starten de lessen bij de Maesberg of op locatie.
Het is mogelijk om mee te gaan naar de lessen op locatie, maar dat is niet verplicht.

Voordat de lessen starten krijg je een les op een van de paarden van KP in het werk aan de hand, longeren en/of rijden.

Afhankelijk van je ervaring, handigheid en ontwikkeling bestaat hiernaast de mogelijkheid op je stagedagen, zelfstandig een paard van Klassiek Paardrijden te trainen.

Ook is het mogelijk je eigen paard tijdens de stagedagen mee te nemen en daar mee te lessen.

Is dit wat voor jou? Stuur dan een e-mail naar info@klassiekpaardrijden.nl

 

 

2013-04-10

Stage-ervaring!

8 april 2013

Thea heeft per april 2013 haar stage afgesloten bij Klassiek Paardrijden. Thea was een hele gezellige en hardwerkende stagiaire, die zich voor de volle 100% heeft ingezet tijdens haar stage met het helpen verzorgen en trainen van de paarden en om tijdens deze periode zoveel mogelijk kennis en ervaring op te doen.

Ik zal haar hulp zeker missen! Super bedankt Thea en heel veel succes met je geweldige paard Dolce.

Dit was haar ervaring!

"Als voorbereiding voor de instructeuropleiding van de NOKR heb ik de mogelijkheid gekregen om van januari t/m maart 2013 één dag in de week stage te lopen bij Marlous Eertink van Klassiek Paardrijden.

Ik wilde graag de instructie en training in de praktijk ervaren bij verschillende paarden en hun eigenaren, met als doel mijn kennis te vergroten en te ervaren of het zelf geven van instructie in de toekomst bij mij past.

Tijdens de stage heb ik kennis gemaakt met verschillende lesklanten van Marlous en heb ik hun lessen bij mogen wonen, daarvoor nogmaals mijn dank. Ik heb veel opgestoken door aan de kant mee te kijken en mijn huidige kennis te toetsen aan de aanwijzingen die door Marlous tijdens de les werd gegeven. Ik kwam tot de ontdekking dat ik nog heel veel kan leren!!

Marlous heeft mij haar paarden Sander en Ladios tijdens de stagedagen ter beschikking gesteld voor training en lessen. Het was voor mij heel goed om te ervaren hoe verschillend deze paarden zijn. Marlous gaf mij alle vrijheid en het vertrouwen zodat ik ze zelfstandig kon trainen en hier heb ik veel van opgestoken. Ik ga deze twee kanjers missen!

Ik kijk met een goed gevoel terug op mijn stageperiode. De positieve instelling en enthousiasme van Marlous die ze in het trainen van haar paarden en instructie overbrengt hebben mij een voorbeeld gegeven hoe, in mijn ogen, een goede trainer en instructeur hoort te zijn. Goede instructie gaat verder dan alleen aanwijzingen geven hoe je het paard moet trainen. Je bent ook een mental coach die onzekerheden wegneemt en de aandacht verlegt van negatieve (wat niet goed gaat) naar positieve gedachten (wat wel goed gaat).Ik heb uit mijn stageperiode geleerd dat ik, mocht ik in toekomst zelf instructie gaan geven, de coaching van de trainer niet moet onderschatten. Dit is misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel van instructie!!

Marlous bedankt voor alle fijne gesprekken, gezelligheid en vertrouwen! Ik heb een topstage gehad. Ik kan iedereen die de intentie heeft om zelf in de toekomst les te gaan geven of zich meer wil verdiepen in het rechtrichten aanbevelen om bij haar stage te lopen. Je krijgt hier absoluut geen spijt van!"

Thea Fredriks

2012-05-29

Stagiaire

28 mei 2012

Sinds 25 april 2012 loopt Saskia Bellwinkel stage bij Klassiek Paardrijden.

Ondanks de zeer enerverende start i.v.m. de plotselinge verhuizing naar de Maesberg op 23 april, heeft zij vanaf de eerste dag de handen uit de mouwen gestoken en me geholpen bij het runnen van mijn bedrijf.

Na vier weken is ze inmiddels al helemaal ingewerkt en voert ze zeer zelfstandig haar werkzaamheden uit.

Dagelijks mest ze de stallen uit, verzorgt de paarden en maakt ze klaar voor de training, kijkt en filmt ze zo nu en dan de trainingen.

Op dinsdag en donderdag krijgt ze les met Sander of Ladios. De overige dagen traint ze deze beide paarden zelfstandig.

Kortom een erg fijne stagiaire!

2013-01-02

Stagiare: Cynthia van Kolck

2 januari 2013

Sinds begin december loopt Cynthia van Kolck, in het kader van haar opleiding, 3 maanden stage bij Klassiek Paardrijden.

Drie dagen per week helpt en assisteert zij me bij het verzorgen en trainingsklaarmaken van de paarden. Dit geldt voor zowel de paarden van KP als b.v. voor trainingspaarden. Tevens kijkt ze mee naar de lessen, trainingen en kan ze indien mogelijk meedoen bij cursussen of workshops etc.

Daarnaast krijgt zij les met een paard van KP en gedurende haar stage mag ze dit paard op haar stagedagen zelfstandig trainen.

Lijkt het je ook leuk om stage te lopen en meer te leren over het rechtrichten en de Klassieke Rijkunst en intensief met paarden en mensen te werken?
Per 1 februari is er weer een stageplek beschikbaar bij Klassiek Paardrijden. Voor meer informatie stuur een e-mail naar: info@klassiekpaardrijden.nl

               
                

Reactie van Cyntia:
"Ik vind stagelopen bij Marlous erg leuk en leerzaam. Ik heb zelf verzorgpaarden en dacht veel over paarden te weten, maar hier bewijst het tegendeel zich. Elke dag leer ik nieuwe dingen over paarden, hoeven, handwerk en noem maar op.  

Ik vind het erg fijn dat Marlous mij overal bij betrekt zodat ik ook de kans krijg om mij te ontwikkelen. Ook krijg ik les in handwerk, voor deze lessen (en nog steeds) kijk ik ook hoe Marlous haar paarden en andere paarden traint. Het lijkt net of alles vanzelf gaat.

Nu heb ik 2 lessen van haar gehad in handwerk en het lijkt net alsof je voor de eerste keer in een auto stapt, je moet 10 dingen tegelijk doen. Erg moeilijk dus, maar wel gaaf om te horen als iets goed gaat. Dan denk je YES ik kan het toch ook haha!

Mijn doel is om meer over handwerk te leren, hoe gaat het nou precies, waar moet je op letten en wanneer doe je het nou goed. Maar naast dit doel leer ik zoveel andere dingen bij, paardeneigenaren zouden dit eigenlijk ook allemaal moeten weten/kunnen om goed met hun paard(en) om te gaan."

 

2013-01-22

De eerste stagedag van Thea!

10 januari 2013

Op 9 februari begon Thea Fredriks haar eerste stagedag bij Klassiek Paardrijden.

Eén dag per week komt zij de komende maanden stage lopen om zich op deze manier intensief te verdiepen in het Rechtrichten en de Klassieke Rijkunst.

Onderstaand de eerste les op Ladios.

Tijdens een stageperiode houd je je bezig met het verzorgen van de paarden, het rijklaar maken, soms een stal uitmesten etc. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om zelfstandig met een paard te werken (afhankelijk van je ervaring) en krijg je les op een paard van Klassiek Paardrijden.
Ook is het mogelijk je eigen paard tijdens de stagedagen mee te nemen en daar mee de lessen te volgen.

Thea is al geruime tijd bezig met het rechtrichten van haar jonge paard Dolce en dit werpt zichtbaar goede vruchten af.
Dolce krijgt de tijd zich te ontwikkelen in een voor haar geschikt tempo.

 

2012-06-24

Stagiaire, Saskia Bellwinkel: een reactie!

24 juni 2012

"Ik ben Saskia Bellwinkel en 20 jaar.

Ik ben student op Helicon in Velp en ik doe de opleiding Dier & gedrag, MBO4.
De opleiding bestaat uit stages, twee keer per jaar en de rest van de tijd bestaat uit lessen. Ik ben derde-jaars en de opleiding duurt vier jaar.

Ik loop nu vijf weken stage bij Marlous en dit bevalt me goed.

Ze heeft zes leuke paarden en ze zijn allemaal heel verschillend. Ik ben stage gaan lopen bij Marlous omdat ik geïnteresseerd ben in klassieke dressuur. Eerder heb ik al op een ander bedrijf stage gelopen waar ook volgens de academische rijkunst getraind werd en dit sprak me erg aan.
Het is totaal anders dan hoe ik op maneges les heb gehad.

De lessen van Marlous zijn erg leerzaam en het is fijn dat ik op de andere dagen zelf mag oefenen wat ik in de lessen geleerd heb.

De begeleiding die ik krijg is goed en Marlous is ontzettend aardig.

Naast dat paarden (en andere dieren) een grote hobby is, fotografeer en teken ik graag. Ik teken dieren na en vanaf juli ga ik ook fotoshoots doen.
Kijk voor meer informatie eens op mijn site: www.dierfotek.nl"

 

2014-01-21

De Stagiaires van 2013!

20 december 2013

Regelmatig heeft Klassiek Paardrijden plek voor een stagiaire.
Deze kunnen van een opleiding (b.v. het Helicon) komen of gewoon mensen die geïnteresseerd zijn in het Rechtrichten en de Klassieke Rijkunst.

Tijdens de stage krijgt de stagiaire les met een paard van Klassiek Paardrijden, zodat, naast de gebruikelijke stagewerkzaamheden, ook een een start wordt gemaakt met de kennis en vaardigheden van het Rechtrichten.

Het aantal dagen dat er stage gelopen wordt, is verschillend en afhankelijk van het persoonlijke doel.

En omdat ik altijd erg blij ben met geïnteresseerde stagiaires, wil ik de stagiaires van 2013 hieronder even in het zonnetje zetten!
Allemaal enorm bedankt voor jullie inzet en gedrevenheid tijdens jullie stage bij Klassiek Paardrijden. Succes met jullie verdere rijkunstige weg!

1. Cynthia heeft vier dagen per week haar schoolstage gelopen van november 2012 t/m 1 februari 2013.
Cynthia heeft haar verzorgpaard enkele dagen mee mogen nemen om zo de lessen op dit paard te kunnen volgen.




  

Thea heeft van januari t/m maart 1 dag per week stage gelopen. Zij lest al geruime tijd bij Klassiek Paardrijden met haar merrie Dolce en volgt sinds oktober 2013 de opleiding van het NOKR. Een goede reden om zich verder te verdiepen in het Rechtrichten.


3. Tamara heeft een schoolstage gelopen bij Klassiek Paardrijden van april t/m juni. In de laatste week heeft ze haar eigen paard Urgent enkele dagen meegebracht en daarop de lessen gevolgd.



4. Stephanie was pensionklant in Arnhem en wilde af en toe een dagje meelopen, om zo wat meer paarden te kunnen voelen. Zij heeft dit enkele maanden gedaan tot medio oktober.

5. Sylvia heeft zelf vijf paarden en kreeg al les van mij. Door 1 dag per week mee te lopen, kon ze veel leren en dit toepassen op haar eigen paarden.
Tevens is Sylvia fotografe en kan dus mooie plaatjes schieten!

6. Anika heeft haar stage voor haar Helicon opleiding gevolgd bij Klassiek Paardrijden. En is uiteindelijk naar huis gegaan met een paard van Klassiek Paardrijden, waar ze helemaal verliefd op was geworden.

7. Mandy loopt iedere maandag stage bij Klassiek Paardrijden vanaf eind augustus tot heden. Zij is dus ook meeverhuisd naar de nieuwe locatie van Klassiek Paardrijden in Vorden.