Welkom op klassiekpaardrijden.nl


2016-05-24

Les van Manon van Wissen

26 april 2016

Bij ons op stal werd op 26 april een lesclinic "proefgericht trainen" aangeboden door Marlon van Wissen voor de wedstrijdruiters. Alhoewel ik geen wedstrijden meer rijd, maar natuurlijk wel dagelijks mijn paarden train, had ik me als deelnemer opgegeven voor een les "doelgericht" trainen. 

Marlon is een wedstrijdruiter en rijdt en jureert op subtop niveau en geeft vele lessen en clinics. 

Na zeker tien jaar geen les meer te hebben gehad in de wedstrijddressuur, vond ik het best spannend.

Mijn optoming is natuurlijk anders met de kaptoom en de kandare, maar ook de barebackpad is niet normaal in de reguliere sport. Daarnaast rijd ik altijd zonder sporen.

Na kennis gemaakt te hebben, vroeg Marlon naar mijn doel van de les.

Omdat ik veel wedstrijdruiters les geef, wil ik graag de aansluiting en de feeling behouden met deze tak van sport. De beste leerweg hiervoor is zelf ervaren.
Bovendien kan je altijd van iedereen iets leren.

Voor deze les had ik mijn merrie Unity gekozen. Unity heeft vroeger veel wedstrijden gereden, tot aan de Lichte Tour. 

Lees volledig bericht

2015-05-17

Driedaagse training voor Hannah en Dyon

13 mei 2015

Hannah heeft sinds enkele jaren een draver (merrie) - Yentle - en lest nu met haar sinds twee jaar bij KP.

Door Yentle haar ervaringen uit het verleden en waarschijnlijk door slijtage in haar benen was het in het begin zeker niet makkelijk voor Hannah om Yentle te trainen.

Yentle gaf duidelijk aan dat de trainingen moeilijk voor haar waren. Soeplesse ontbrak en buigen was dan ook een hele klus. Dit resulteerde vaak in een gefrustreerd boos paard, dat met het achterbeen sloeg.

De zeer liefdevolle en positieve benadering van Hannah en haar doorzettingsvermogen hebben Yentle inmiddels doen veranderen in een vriendelijk werkwillend paard. 

Lees volledig bericht

2015-04-01

De nieuwe studiegids van het NOKR is klaar!

31 maart 2015

De nieuwe studiegids van de volledig vernieuwde opleiding van het NOKR is uit!

Het NOKR (Nationaal opleidingscentrum voor de Klassieke Rijkunst) verzorgd een zeer brede, twee jarige opleiding voor trainers en instructeurs.

Deze opleiding, die inmiddels al drie jaar bestaat, is geheel in een nieuw jasje gestoken!

Wil je meer weten of heb je belangstelling voor de studiegids, stuur dan een email naar info@klassiekpaardrijden.nl of info@nokr.nl

Lees volledig bericht
2015-08-30

Waarom Klassieke Dressuur?

11 januari 2015

Stel dat je op een dag besluit dat je je hond wilt opleiden tot speurhond. Wat voor hond zou je dan kiezen? Een herder, Chiwawa of deense dog? Waarschijnlijk de herder, want zij hebben bewezen daar erg goed in te zijn. Maar als je thuis al een deense dog hebt en je niet heel veel extra geld hebt om uit te geven, zou het erg liefdeloos zijn je hond weg te doen en te vervangen voor een andere hond.

Je moet dus werken  met het materiaal dat je hebt. Geen probleem, alleen vergt het misschien wat meer tijd, geduld en vindingrijkheid, maar zal je uiteindelijk verbaasd staan over het resultaat!

Veel paardeneigenaren kennen dit probleem. Je bezit al jaren een paard, waar je recreatief mee door de bossen en over de hei rijdt. En waar je veel plezier aan beleeft. Maar soms verander je van inzicht en besluit je om je meer te gaan bekwamen in het correct trainen van paarden of misschien zelfs wedstrijden te gaan rijden in welke discipline dan ook.

Dit is exact waarom de klassieke trainingsmethode zo mooi is. Deze trainingsweg is geschikt voor elk paard ongeacht het ras.

Lees volledig bericht

2015-08-30

Het ondertreden van het binnenachterbeen!

6 januari 2015


Om het paard in balans te laten lopen, willen we dat hij met zijn achterbeen (afhankelijk van  de oefening het binnen- of buitenachterbeen) naar het zwaartepunt leert stappen.
Hiervoor moet hij zich buigen in zijn horizontale lengteas, zodat zijn binnenheup naar voren komt en hij met zijn achterbeen naar het zwaartepunt kan stappen.


Wanneer het paard dit kan, kunnen we door middel van de buigingsoefeningen/zijgangen de achterbenen sterker en buigzamer gaan maken, zodat de achterhand steeds meer gewicht over kan gaan nemen van de voorhand. Met als doel het paard tenminste in een horizontaal evenwicht leren lopen en zo mogelijk een kunstmatig evenwicht kan ontwikkelen.


Dit klinkt heel logisch en makkelijk, maar......

Lees volledig bericht

2014-12-29

Moraal van het verhaal

29 december 2014

Hieronder tref je een aantal verhalen aan met een diepere betekenis.
Deze verhalen maken je bewust van verschillende menselijke eigenschappen, waarmee we in ons werk met de paarden ook te maken hebben.

Een verhaal over het leven

(Door Hein Pragt, gebaseerd op "A story to live by" van Ann Wells)

Mijn vriend opende de onderste lade van de kledingkast van zijn vrouw en haalde er een klein en mooi verpakt pakketje uit. “Dit is geen ondergoed” zei hij,”dit is lingerie”. Hij pakte het pakketje uit en hield een prachtige slip in de handen, het was gemaakt van echte zijde en afgezet met prachtige kant. Het prijskaartje met een enorm bedrag zat er nog aan. Ze heeft dit gekocht toen we tien jaar geleden een uitstapje maakten, maar ze heeft het nooit gedragen. Ze zei altijd dat ze het bewaarde voor een speciale gelegenheid, nou ik denk dat dit dan de speciale gelegenheid is.

Hij nam de slip en deed het in de doos met kleding voor de uitvaartverzorger, zijn handen streken over het zachte materiaal en daarna sloeg hij boos de lade dicht. “Bewaar alstublieft nooit wat voor een speciale gelegenheid” zei hij ineens, “iedere dag die je leeft is een speciale gelegenheid”.

Lees volledig bericht

2014-10-25

Hoofd-hals positie in verhouding met de balans!

25 oktober 2014

 

Het gewicht van het paard is verdeeld over zijn hurken en voorhand. Omdat het hoofd en de hals zo zwaar zijn, draagt het paard een groter deel van zijn gewicht op zijn voorhand.

 

In beweging, gebruikt het paard zijn hoofd en hals om invloed uit te oefenen op zijn balans. Dit kan je vergelijken met de staart van een eekhoorn, welke werkt als een balansstang.

 Een van de sleutels van de dressuur is de balans van het paard te verbeteren.

Door het paard te leren meer van zijn gewicht van de voorhand met zijn achterhand te gaan dragen, waardoor zijn voorhand wordt ontlast, geeft het paard een betere balans en dus meer beweeglijkheid.
Lees volledig bericht

2014-09-19

Genieten van de overweldigende ochtendrust!

19 september 2014

 
Soms als ik op stal kom, tref ik mijn paarden al niet meer op stal aan.

In de vroege ochtenduren staan ze dan al in de wei, waar ze in alle rust genieten van het ochtendgloren.

Op de prachtige stal in Vorden, Dressuurstal Seren, beschikken ze over schitterende weiden, waarin de paarden dagelijks kunnen genieten.

  
Op deze unieke plek midden in het bos, is het een waar eldorado voor de paarden. Geen storende geluiden, die de serene rust verstoren.

Als je jezelf op zo'n moment tussen je eigen kudde begeeft, ervaar je plotseling een beetje dezelfde innerlijke rust als de kudde herbergt. Altijd een prachtig en intens moment.   

        

 

Lees volledig bericht
2014-08-17

Lesdag op locatie in Herkenbosch!

15 augustus 2014

Op uitnodiging van Diana Melick ben ik vrijdagmorgen naar Herkenbosch vertrokken voor een lesdag met zes combinaties.

En wat bleek, Diana had TicTac gekocht van een oude lesklant van me. Tictac heeft enkele jaren geleden een maand in training bij Klassiek Paardrijden gestaan en zodoende had Diana mij gevonden.

Voor alle deelnemers was het de eerste kennismaking met de Klassieke Rijkunst en het Rechtrichten.

Als theoriedeelnemer deed Kim mee. Kim rijdt zelf op hoog niveau en stelde kritische vragen. Ik kan dit altijd wel waarderen. Het houd je scherp en brengt leuke discussies op gang. Uiteindelijk lagen onze visies niet zo heel ver uit elkaar.

Na een stuk theorie behandeld te hebben over de natuurlijke scheefheid en het gevolg hiervan op de beweging van een paard, startte de eerste lessen met handwerk.

Hiervoor maakten we gebruik van de kaptoom, wat voor enkelen ook de eerste kennismaking hiermee was.

Ondanks dat alles erg nieuw en onwennig was voor de meesten, waren de eerste oefeningen - de oefening in stilstand, de volte en de rechte lijn - voor iedereen haalbaar.

Na een heerlijke lunch werden de middaglessen gevuld met rijden.

Het was een hele interessante en erg gezellige dag!

Diana bedankt voor de voortreffelijke organisatie en alle deelnemers voor hun interesse en zeer positieve inzet.
Manon bedankt voor het fotowerk en de gezelligheid.

 

Lees volledig bericht
2014-06-17

NLP groep volgt workshop "Werken met Paarden"

15 juni 2014

 
Regelmatig komt er een NLP groep via Truus Ordelmans/Havital een
workshop volgen  bij  Klassiek Paardrijden, om te ervaren wat de paarden kunnen "vertellen" over hun non-verbale gedrag en intenties.

Deze groepen zijn altijd volledig onbekend voor me, wat het nog interessanter maakt om mee te maken.

Dit maal werkten we met Popeye, Ladios en Bobby, een pony van Stal Seren.

Een leuke pony, die telkens de grens zocht. Een leuke uitdaging!

Na een kennismakingsrondje, wat theoretische uitleg en het vastleggen van ieders persoonlijke doel, konden we aan de slag.

Lees volledig bericht

Bekijk alle nieuwsberichten

Welkom bij Klassiek Paardrijden!

Mijn passie voor paarden wil ik graag met u delen.


Door middel van deze site hoop ik velen  te kunnen stimuleren, motiveren  en ondersteunen in hun persoonlijke zoektocht naar harmonie en helpen de geheimen van de Rijkunst te ontdekken. Op deze site vind u veel praktische informatie over de training van het paard in al zijn dimensies, het trainersschap, het rechtrichten, de Klassieke Rijkunst en nog veel meer.

Wekelijks zult u nieuwe informatie en wetenswaardigheden aantreffen.

Heeft u vragen of interesse, neem gerust contact op.

U bent altijd van harte welkom!

Adres locatie:
Dressuurstal Seren
Schuttestraat 10
7251 MX  VORDEN

NOKR