De natuurlijke scheefheid
DE NATUURLIJKE BEWEGING EN AANLEG VAN HET PAARD
Om een paard te kunnen trainen (gymnastiseren) moeten we ons eerst verdiepen in hoe een paard gebouwd is en hoe hij zich van nature beweegt en zijn lichaam gebruikt.
Van nature is ieder paard, netzo als bijna ieder mens, scheef of asymmetrisch in zijn lichaam. Wat rugspanning en overbelasting van de voorhand tot gevolg kan hebben als wij erop willen zitten.
In de natuur vormt zijn scheefheid geen enkel probleem en is vaak zelfs een voordeel.
Net zo als bij mensen heeft het paard een handige en minder handige kant (denk aan links of rechts schrijven). Doordat hij instinctief kiest voor zijn handige - beter gecoördineerde - kant, kan hij zich, in geval van gevaar, snel uit de voeten maken en snelheid ontwikkelen door met zijn ene been hard af te zetten en met zijn andere been zichzelf op te vangen - meer te dragen. Op die manier is zijn kans op overleven het grootst.
Bovendien zal hij altijd in een rechte lijn of zigzaggend vluchten.
De cirkel of volte is een onnatuurlijke figuur voor hem, waarvoor hij eigenlijk niet gebouwd is. Naarmate de volte kleiner wordt en de gang sneller wordt, kunnen er enorme krachten op de rug van het paard (met name op het SI-gewricht) komen te staan. Dit kan de nodige problemen veroorzaken als wij ons paard niet correct (spiertechnisch) trainen, zodat hij in staat gesteld wordt deze figuur wel te lopen, zonder dat hij daarbij lichamelijk geschaad wordt.
Ook het lopen op de voorhand is in de natuur juist een voordeel. Doordat zijn grootste tijdsbesteding bestaat uit grazen is het erg handig dat hij alleen de ene voet voor de andere hoeft te zetten, waarbij zijn massa hem vooruit duwt. Achteruit lopen is niet zinvol. Het gras is daar al weggegeten en er ligt hooguit mest.
Willen wij het paard berijden, waarbij ons gewicht grotendeels op de voorhand rust, dan kan deze voorhand overbelast raken.
SYMPTOMEN/UITINGEN VAN SCHEEFHEID: HOE UIT ZICH DIT OF WAT KAN JE HIERVAN MERKEN
Symptomen hoofd:
- niet nageeflijk
- ongelijke aanleuning
- vastpakken van het bit
- zwaar op de hand
- teugels als 5e been
- hoofd kantelen
- schudden met hoofd – duidt op spanning
- tandenknarsen
Symptomen rug:
- niet willen halsstrekken
- de ruiter niet laten zitten
- taktfouten
- telgang
- verkeerde galop
- overkruist galopperen
- korte passen
- dribbelen
- kijkerigheid
- nerveus
- teugelkreupel
- kissing spines
- moeilijk opstijgen
- staken
- bokken en steigeren
Rijtechnische symptomen:
- oefening op ene hand moeilijk, andere hand makkelijk
- niet vierkant halthouden
- scheef achterwaarts
- niet willen afwenden
- versnellen
- flegmatiek
DE SCHEEFHEDEN
De asymmetrie bij paarden bestaat uit een aantal facetten: