Merkwaardig genoeg worden in bijna alle rijvoorschriften straffen grondiger behandeld dan de verschillende soorten van belonen.

DOEL VOOR HET PAARD
Het doel voor het paard vloeit voort uit onze menselijke doelstellingen. Uiteindelijk heeft het paard ons nooit gevraagd om op ze te gaan zitten. Daarom mogen we nooit vergeten, dat de oefeningen die wij met onze paarden willen rijden, het paard iets moeten brengen en niet mogen schaden. Het berijden van een paard brengt verantwoordelijkheid voor het paard met zich mee. Het is geen verkregen recht.   

Door middel van een groot scala aan gymnastische oefeningen kan het paard zich ontwikkelen waardoor:   

  • hij een juiste bespiering krijgt;
  • hij lichamelijk en geestelijk gezond blijft, waardoor hij een hoge leeftijd kan behalen;
  • zijn prestatievermogen (conditie, concentratie, souplesse etc.) wordt vergroot;
  • zijn gehoorzaamheid steeds groter wordt.

Door de gedegen gymnastiserende oefeningen wordt het fysieke en psychische welzijn van het paard verbeterd, zodat:  

  • zijn draagkracht zich ontwikkelt, door meer gewicht op de achterhand te brengen,
  • zijn achterbenen zich meer gaan buigen en dus sterker worden en meer gewicht kunnen gaan dragen;
  • zijn balans verbetert, zowel met als zonder ruiter waardoor het paard van nature de hals zal ronden, meer schoudervrijheid zal krijgen en een mooie zelfhouding ontwikkelt.

Hélaas bestaan er veel misverstanden over hoe we bovengenoemde doelstellingen kunnen bereiken. Iedereen ziet de goed doorgetrainde paarden van “topruiters”. Paarden die goed in balans lopen met ontspannen ruggebruik en een dragende achterhand, waardoor de natuurlijke ronding in de hals ontstaat. Maar vaak wordt deze “krul” in de hals afgedwongen, waardoor de basisdoelstelling vergeten wordt en zich een paard ontwikkelt:

  • dat niet in balans loopt;
  • met een vaak weggedrukte, gespannen rug en een weinig buigzaam, actief achterbeen, zodat we alleen stuwkracht hebben en geen draagkracht.

Een paard dat zich zo voortbeweegt kan nooit de trotse, elegante verschijning worden, die wij voor ogen hebben. Daarmee doen we onszelf, maar bovenal ook het paard tekort. De ontwikkeling van het paard, die voortvloeit uit de doelstellingen van de ruiter, noemt men dressuur.

Terug naar "Trainingsdoelen"

Heeft u vragen of interesse?

Heeft u vragen, opmerkingen of interesse? Vult u dan onderstaand formulier in en u ontvangt zo spoedig mogelijk bericht.

Naam:
Email:

NOKR