Paardrijden is een zeer ingewikkelde bezigheid, waarbij denken, zien, voelen en doen allemaal meespelen

Archief

Nieuw in archief | Artikel overzicht
A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z |

2011-07-25

Fakirs, drie dagen trainen bij Klassiek Paardrijden

9 juli 2011

Sinds januari van dit jaar volgt Monique Schilder met haar paard Fakirs de jaarcursus "Rechtrichten en de Klassieke Rijkunst" bij Klassiek Paardrijden.

De rechtricht training doet Fakirs zichtbaar goed.
Door het rechtrichten (het rekken en strekken van de spieren en het vinden van balans), wordt Fakirs steeds soepeler en meer ontspannen in lichaam en geest.
Monique is een gedreven en gepassioneerde ruiter. Voor wat extra ondersteuning zijn Monique en Fakirs 3 dagen komen trainen.

Iedere ochtend werd Fakirs eerst door mijzelf getraind. Iedere middag had Monique les met Fakirs.
Op die manier kon ik Fakirs helpen en kon Monique weer leren van Fakirs en tegelijkertijd de geleerde oefeningen zich meer eigen maken.

Fakirs is een linksgebogen paard van 17 jaar oud, die eigenlijk geen specifieke problemen heeft. Hierdoor konden we lekker aan de slag. En Fakir pakte de trainingen zeer goed op.

De training bestond voornamelijk uit het krijgen en behouden van een goede LVO naar beide zijden. (Lengtebuiging- voorwaarts neerwaarts gaan en ondertreden van het binnenachterbeen).

Eerst werden de oefeningen aan de hand gedaan, zodat het paard begreep wat de bedoeling was en hij zich rustig op kon warmen.

De eerste stap was het verkrijgen en beter bevestigen van de LVO op de cirkel en daarna op de rechte lijn, naar links en naar rechts.

Aangezien Fakirs een linksgebogen paard is, is de buiging naar rechts wat lastiger voor hem.

De korte bespiering van de linkerzijde maken het buigen naar rechts lastig, waardoor het voorwaarts neerwaarts gaan bemoeilijkt wordt. Maar na een goede opwarming met veel rekken en strekken, gaat dit steeds makkelijker. 

Doordat het paard leert de buitenzijde te strekken, kan de binnenheup makkelijker naar voren komen. Hierdoor kan het binnenachterbeen naar het zwaartepunt stappen en zo vindt het paard steeds makkelijker zijn balans.

Dit alles te samen zorgt voor het voorwaarts neerwaarts bewegen van het hoofd en hals.

Hoe verder het achterbeen naar voren kan slingeren, hoe makkelijker het paard zijn hoofd/hals kan laten zakken, zonder daarbij teveel op de voorhand te belanden.

Vervolgens werd het binnenbeen meer belast door richting schouderbinnenwaarts te gaan rijden. Eerst weer op de cirkel, daarna weer op de rechte lijn.

Het buitenbeen was de volgende stap. Door middel van het rijden van travers op de cirkel en op de rechte lijn, maar ook door het rijden van renvers. Hierdoor werd het vallen op de buitenschouder en/of leunen op de wand voorkomen.

Door de oefeningen af te wisselen, werd Fakirs steeds soepeler.

Fakirs had het meeste moeite met het belasten van het binnenachterbeen (schouderbinnenwaarts). Het buitenbeen ging hem makkelijker af.

 

Na drie dagen training hadden Fakirs en Monique genoeg stof om thuis mee aan de slag te gaan. Beiden hadden gedurende deze dagen zich volledig ingezet, hetgeen ik enorm gewaardeerd heb.

Trainingspunten voor thuis:

  • bevestigen van de LVO;
  • de onderslinger van het achterbeen vergroten;
  • het trainen van de achterbenen (soepeler, buigzamer maken) door middel van de oefeningen schouderbinnenwaarts, travers en renvers.

De training bestaat voorlopig nog voor een groot gedeelte uit staparbeid.

Met name het tweede punt, kan men ook in draf oefenen door over de diagonalen te rijden, waarbij het paard met grote, ruime, regelmatige passen voorwaarts moet gaan met een voorwaarts neerwaartse tendens (met veel halslengte). Hieraan zullen we in een volgende sessie meer aandacht gaan besteden.

Monique en Fakirs veel succes en bedankt voor jullie inzet.

 

2011-10-25

Filmpje van de clinic door Marius Schneider!

22/23 oktober 2011

 

2012-02-15

Flexchair workshop!

15 februari 2012

Op 11 februari namen 10 ruiters deel aan de workshop "Flexchairtraining" bij Klassiek Paardrijden.

Voor iedereen was het een zeer positieve en waardevolle ervaring, met zeer nuttige en bruikbare aanwijzingen.
De 10 deelnemende ruiters lieten zich deze dag geheel verrassen wat de Flexchair training voor hen als ruiter kon betekenen.

Saskia Heijkants, de fysiotherapeute/trainer, startte de dag met een diapresentatie over het gebruik en nut van de flexchair voor de ruiter.

De werking van de flexchair heeft zich al bewezen in de fysiotherapie voor een goede werking en gebruik van de romp.
Tijdens het rijden is ook de ruiter in belangrijke mate aangewezen op een goed functioneren en correct gebruik van de wervelkolom, het bekken en de heupen.. De wervelkolom is belangrijk voor de stabiliteit, de mobiliteit en de balans van de ruiter.

De flexchair is een middel om je bewust te worden van je natuurlijke of aangeleerde bewegingen en hoe je deze kan veranderen. Met als doel dat het minder inspannend wordt en daardoor effectiever.

 

 

 

 

 

Tijdens de trainingen op de flexchair kon iedere deelnemer ervaren wat men doet men zijn lichaam om een beweging tot stand te brengen. Door de aanwijzingen van de trainer kon men daarna gaan voelen, hoe het makkelijker en functioneler kan.

Doorgaans lag de nadruk op het ontspannen van bepaalde spiergroepen om een specifieke beweging tot stand te brengen. Deze bewustwording van het verschil in de bewegingen legt de basis voor een goede zit.

De ervaring op de Flexchair ging gepaard met veel "o ja"-  en "Ah"-momenten.

Alle deelnemers lieten zich makkelijk begeleiden en konden zich de nieuwe bewegingen snel eigen maken.

Deze workshop wordt vervolgd met een gecombineerde training op de Flexchair en op het paard!
Wanneer u interesse hebt, vermeld dan uw gegevens op het onderstaande formulier. Ik zal u dan op de hoogte houden van de datum en overige informatie.

 

2012-12-28

Zomaar een fotoshoot van Popeye, Ladios en Unity!

5 september 2012

De stagiarie van Sonja, Marsha Wijlhuizen, wilde ons wel helpen bij het maken van wat mooie foto's.

Na wat poetswerk, konden we gaan rijden, terwijl Marsha de plaatjes schoot!
Hier is het resultaat.

 

Binnenkort volgt de serie van Saleroso, Mantra en Sander.

2013-01-27

Francis met Nicky!

26 januari 2013

Francis lest sinds enkele weken bij Klassiek Paardrijden. Samen met haar brave 17-jarige merrie heeft ze altijd actief de wedstrijdsport bedreven, maar liep tegen de meer verzamelende oefeningen van de M2 aan.

Door Nicky recht te richten, zal ze steeds soepeler, leniger en buigzamer worden in haar gehele lijf en ledematen. Hierdoor wordt het mogelijk om Nicky te gaan verzamelen. Want alleen een rechtgericht paard kan gewicht terugbrengen op de achterhand en zich derhalve gaan verzamelen.

Nicky is een hele brave, gewillige merrie, die van nature erg op de voorhand loopt. Hierdoor wordt ze zwaar in de hand.
Door haar meer te laten buigen in haar lengte, kan ze het binnenachterbeen beter onder de zwaartepunt gaan plaatsen, doordat de binnenheup naar voren komt.
Als gevolg hiervan kan ze haar massa beter ondersteunen, waardoor ze balans zal vinden in de beweging. Als vanzelf zal hierdoor haar hoofd en hals voorwaarts neerwaarts komen, waardoor ze in de hand komt.

Nicky is een linksgebogen paard en heeft daarom moeite haar linkerachterbeen goed onder het zwaartepunt te plaatsen.

Francis doet het erg goed en maakt grote vorderingen. Het werk aan de hand was helemaal nieuw voor haar, maar ook dat doet ze erg goed.
Nicky kent uiteraard alle hulpen al en werkt erg goed mee.

Op de foto zie je Francis en Nicky in de vierde les.