Een eigen paard koop je met verstand om er later vanuit je hart van te genieten.

4. DIAGONALE SCHEEFHEID (DIAGONALE VERPLAATSING VAN HET ZWAARTEPUNT)
In de beweging verplaatst het zwaartepunt van het paard zich diagonaalsgewijs. Maar doordat het paard scheef is en ongelijk stuwt en draagt met beide achterbenen wordt het zwaartepunt niet evenredig verschoven naar beide voorbenen, zodat het ene voorbeen meer gewichtsbelasting krijgt dan het andere voorbeen.

In het eerste geval (plaatje a) stuwen en dragen beide achterbenen evenveel zodat uiteindelijk het zwaartepunt mooi in het midden van het paard blijft (de donkere stip). Maar door zijn natuurlijke scheefheid, in dit geval een linksgebogen paard, stuwt het paard met zijn linkerachterbeen meer dan met zijn rechterachterbeen, zodat het zwaartepunt zich meer naar rechts verplaatst en zo het rechtervoorbeen en de rechterschouder meer belast.      

plaatje a plaatje b

In een getallenvoorbeeld zou het er zo uit kunnen zien. De pijlen geven de richting van de gewichtsverplaatsing aan.

Natuurlijk scheve evenwicht horizontaal evenwicht rijkunstig/rechtgericht
  (rechtgericht) evenwicht

Corrigeer je deze scheefheid in zwaartepunt niet, dan blijft het paard de voorbenen ongelijk belasten. Wat de nodige problemen op kan leveren. Overbelasting en in het ergste geval zelfs hoefkatrolontsteking. 

Terug naar "De natuurlijke scheefheid"

Heeft u vragen of interesse?

Heeft u vragen, opmerkingen of interesse? Vult u dan onderstaand formulier in en u ontvangt zo spoedig mogelijk bericht.

Naam:
Email:

NOKR