Waarheid is een illusie waarvan je vergeten bent dat het een illusie is. Nietzsche

DE EERSTE KEER EROP!                                                       13 juli 2009

Na 6 weken training vanaf de grond, is het  nu tijd voor het werk onder het zadel.

Elke training begin ik nog met longeren en het handwerk en sluit ik af met rijden. Op maandag 13 juli 2009 rijdt ik Saleroso voor de eerste keer. Een super ervaring!

Met een plan in mijn hoofd, begin ik op de volte linksom en is het doel ontspanning, correcte lengtebuiging, ondertreden met het binnenachterbeen en voorwaarts neerwaarts gaan.  

Het plan
Door het werk aan de hand heb ik goed kunnen inventariseren wat Saleroso lastig vindt, hoe hij zijn lichaam gebruikt, hoe hij reageert etc. en hij heeft mij, de trainer leren kennen.

Een belangrijk element wat ik geconstateerd heb aan de hand is dat gewend is zijn hals kort te zetten en korte, snelle, dribbelende passen te maken. Zeker bij nieuwe oefeningen of in geval van spanning, valt hij snel terug in deze manier van bewegen.
Deze informatie is voor mij toonaangevend voor de komende training onder de man.

De essentie van de training zal voorlopig bestaan uit:
• ontspanning,
• lengtebuiging,
• ondertreden van het binnenachterbeen
• het voorwaarts neerwaarts gaan van hoofd en hals (veel halslengte)
• het maken van grote ruime, regelmatige passen,

Ondanks dat Saleroso geen groen paard is, kies ik er toch voor om alle oefeningen en hulpen rustig te introduceren op de volte. Zo kan ik goed waarnemen wat hij lastig vind, niet begrijpt of nog niet kent.
Alle oefeningen worden net als met het werk aan de hand eerst in stap gedaan en daarna in draf. Zowel linksom als rechtsom.  

De eerste keer rijden
Vol verwachting bestijg ik Saleroso voor de eerste keer. Zou het voelen zoals ik gedacht en gehoopt heb? Klopt mijn informatie met mijn gevoel?
Saleroso is heel relaxed en het voelt enorm goed. Hij staat geheel open voor de ruiter.

  

Saleroso is heel geconcentreerd en werkt bijzonder goed mee. Zijn oude bewegingspatroon komt zo nu en dan even om de hoek, maar hij laat zich makkelijk corrigeren en telkens kan ik hem weer laten ontspannen zodat hij met ruime passen voorwaarts gaat.
Wanneer de ontspanning verdwijnt maak ik een halve ophouding, laat mijn zwaartepunt zakken (diep uitademen) en geef ik de teugels in voorwaartse richting weg alsof ik zijn hoofd van me afduw.
Linksom bewegen is lastiger voor Saleroso. Doordat het linkerachterbeen een voorkeur heeft voor stuwen wil hij graag naast het zwaartepunt stappen. Lukt dit niet aan de binnenzijde dan maar aan de buitenzijde, waardoor zijn achterhand naar buiten zwaait en hij op de binnenschouder komt (lengtebuiging gaat verloren).Dit is een interessant gegeven voor de verdere training.

Rechtsom is hij duidelijk minder stuwend en komt hij minder makkelijk voorwaarts neerwaarts. Dit heeft te maken met zijn natuurlijke linkerbuiging en de kleinere pas van het rechterachterbeen.
 

Zodra het in stap redelijk gaat, draaf ik aan. Door de diagonale beenzetting is dit eigenlijk makkelijker voor hem. Saleroso heeft een fijne draf en laat zijn rug mooi los, hierdoor kan ik makkelijk zitten. Doordat hij zich heel makkelijk laat leiden en bewerken is het heel verleidelijk om ook even naar de galop te kijken, maar ik houd me aan mijn plan en stijg na 15 minuten af en beloon hem uitbundig. Morgen is er een nieuwe dag en zullen we rustig verder werken aan zijn training. 

Terug naar Saleroso

Heeft u vragen of interesse?

Heeft u vragen, opmerkingen of interesse? Vult u dan onderstaand formulier in en u ontvangt zo spoedig mogelijk bericht.

Naam:
Email:

NOKR